A futás a legnagyszerűbb hasonlat az életre, mert annyit veszel ki belőle, amennyit beletettél.

Kisvárda és környéke szaladók

Kisvárda és környéke szaladók

Ensport futás állapotfelmérés

2021. február 05. - K. Sanyi

2021-02-04 Miskolc, www.ensport.hu

A leírásban Tomi eredményeit fogom bemutatni mert szerintem nagyon figyelemre méltóak.

Én és Fekete Tomi bejelentkeztünk egy futós állapotfelmérésre az Ensporthoz.
Weboldalon foglaltunk időpontot 8:45 és 11 órára. Hozzánk legközelebb a miskolci helyszín található, így oda jelentkeztünk.
Emailben megkaptuk a visszajelzést és pár információt, hogy mire és hogyan kell készülni.

ensport-td-fbfeed.jpg

Hét óra előtt indultunk el és 8:30-ra oda is értünk. Telefon szóltunk és már be is jutottunk a felmérés helyszínére.
A hely egy szobából, egy öltözőből és egy fürdő/wc mellékhelyiségből állt.
Az állapotfelmérést Majkut Gergely végezte. Az elején egy ismerkedős beszélgetéssel indult az egész. Gergely a Testnevelési Egyetemen végzett és az Ensporton kívül még személyi (magán) és utánpótlás edzőként is dolgozik Miskolcon. Elmondása szerint rengeteget dolgozik a tanítványokkal.

Tomi gyorsan átöltözött harci (futó) ruhába és magasság, testsúly, testzsír százalék, vérnyomás, tüdőkapacitás, laktát méréssel kezdett. A légzésfunkció vizsgálatokon kimagasló eredményei voltak. 6.5 literes tüdeje igen csak tudja szállítani az oxigént az izmoknak.  A testzsír százalék megállapítására két módszert is használt Gergely. Kaliperes (kézi, bőr alatti zsír) és bioelektromos (gépi) becslés. A kettőnek az átlaga közelít a valós eredményhez. Itt is jó eredmény jött ki, de kiegyeztünk abban, hogy egy kicsit kevesebb zsírral (helyette izommal) jobbak lennénk. :)

ensport1.jpg

ensport3.jpg
Ezután következett a nyugalmi pulzus mérés. 6-8 perc fekvésben, becsukott szemmel, füldugóval. A pulzus pánt már folyamatosan rajtunk volt és végig szemmel kísérte Gergely a pulzusunk alakulását. 
Innen már tudtuk, hogy nem messze a nagyon várt futópados mérés. Még egy kis vérvétel a fülcimpából, vérnyomás mérés és Tomi kezdett. A futásával párhuzamosan én is megcsináltam a méréseket.

20210204_091717.jpg

 

Futópados mérés

Szinte gyors gyaloglás tempóban indultunk, hogy szokjuk a gépet. Azt már az elején tudtuk, hogy nem fogunk fázni. Kellemes 20-22 fok körüli hőmérsékelt volt zárt térben, ami nem pont ideális gyors futáshoz.
Minden fokozat 3 percig tartott, közte 1 perc pihenővel. A pihenőben vérvétel fülcimpából és laktát mérés. Értékelni is kellett a 3 percet 1-10-ig terjedő skálán a szünetben! Az 1 percben sem állt a gép. Minden új szintet már az új sebességen kezdtünk meg, nem volt átállás.

A negyedig, ötödik résztől kezdett érdekes lenni a padozás. Itt már 4 perc/km körüli sebességen szaladtunk. Tomi ezt még majdnem beszélgetősnek értékelte. :) A 160-165 körüli pulzusa is erről árulkodik. A hatodik szinten már jóval 3,30-as tempó alatt mentünk és ez már azért megtette hatását. Tomi 7-re, én már 8-9-re értékeltem. Nekem itt már nem volt elég az egy perc regenerálódni és el is gondolkoztam a folytatáson. De "belehajszoltak" a fiúk a következő részbe. Még 75 másodperc ment a 3,15 p/km alatti tempón. Jött is a hirtelen halál.

received_134031675152948.jpeg
Természetesen Tomi is vállalta a következő szintet, de ő nem annyira kimerülten kezdett neki. A regenerációja olyan mint egy élsportolóé. A pulzusa 1 perc alatt visszaállt 110-120-ra.

ensport5.jpg

 

130 másodpercet tudott menni a 3:05 p/km-es sprint tempón. Zárt térben és ilyen hőmérsékletben ez kiváló teljesítmény volt. Hiába ment egy ventilátor és az ajtó is nyitva volt, a hűtés kevésnek bizonyult. Nála is felmelegedett a turbó.

ensport2_1.jpg

ensport3.jpg

20210204_094815.jpg

Futópad utáni képek

received_1090461001429622.jpeg

A futópados teszt után laktát, vérnyomás és 5 perces nyugalmi pulzus mérés következett.
Ezek után volt időnk átöltözni és zuhanyozni amíg Gergely elkészítette az értékelést.

A kiértékelésnél mindent részletesen elmagyarázott és a feltett kérdéseinkre is szívesen válaszolt. Sőt még a  történeteinken is jót mosolygott, mikor meséltük neki az edzéseinket és a versenyeinket.
Összegzésként elmondta, hogy mindketten jó formában (!Tomi sokkal jobb!) vagyunk. Simán tudunk fejlődni egy kis odafigyeléssel. 2 hét pihenőt (pihentetőbb futást) javasolt mert "túlhajszoltak" :) vagyunk. Kapunk majd egy 4 hetes személyre szabott edzéstervet is.

Nagyon nagy élmény volt, hogy részt vehettünk egy ilyen mindenre kiterjedő mérésen és egy profi edző adott tanácsokat. Már elterveztük, hogy jövőre visszatérünk és az útmutatások alapján hátha jobb eredményünk lesz. Tomi egyik célja így a futópad "legyőzése" lett. Az mondta legközelebb végigpörgeti. :)

Aki kicsit is komolyabban akar sportolni, versenyezni vagy valamilyen célt tűzött ki maga elé annak mindenképpen ajánljuk ezt a felmérést. Itt megkapod a megfelelő visszajelzést a tested állapotáról és egy profi edző tanácsai ráterelnek a neked megfelelő útra.

ensport6.jpg

ensport4.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szaladok.blog.hu/api/trackback/id/tr7516417190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása