A futás a legnagyszerűbb hasonlat az életre, mert annyit veszel ki belőle, amennyit beletettél.

Kisvárda és környéke szaladók

Kisvárda és környéke szaladók

Sport és a légzés

2021. február 19. - K. Sanyi

Sok ember nem is gondolja, hogy mennyi előnye van a légzésadatok nyomonkövetésének.
Fontos érték lehet az általános egészségi állapot és a jóllét megfigyelés során.
A fejlettebb sportórák rögzítik a légzésszámot a tevékenységek során. A légzésszámot a pulzusszámhoz hasonlóan használhatjuk az edzés elemzéséhez.

186183-7192-l-gapu6yb.png


Általánosságban elmondható, hogy a pihenés közbeni alacsony légzésszám megfelelő fizikai edzettséget jelez. A fittebb emberek még aktívabb állapotban is alacsonyabb légzésszámmal rendelkeznek és a tevékenységek után a légzésük gyorsabban visszaáll alacsony értékre.

A nyugalmi állapotban lévő felnőttek légzésszáma normál esetben 12-20 légzés/perc (brpm). Ez az érték személyenként eltérő lehet és aktívabb időszakokban általában magasabbra emelkedhet.

Ha légzésszáma egy tétlen időszakban jóval az átlagérték fölött vagy alá kerül, az fontos változást jelezhet egészségügyi állapotában, illetve a levegő minőségével kapcsolatos esetleges problémára is utalhat.

5-hatekony-modszer-a-tudo-megtisztitasara-es-meregtelenitesere.jpg

Légzésmódszer

A légzéstechnika nagymértékben befolyásolhatja a légzésszámot. Azok a sportolók, akik a szájukon és az orrukon át veszik a levegőt, általában hatékonyabban lélegeznek, mint azok a társaik, akik csak az orrukon át veszik a levegőt.

Futás közbeni légzés

A légzésszám nagyban segíthet a futás közbeni erőfeszítés mérésében. A különböző típusú futások során ugyanis többnyire meghatározott légzésminták fordulnak elő.

3 és 3 között
3 lépés alatt szívjuk be és 3 lépés alatt fújjuk ki a levegőt. Ezt gyakran bemelegítés és levezetés során használjuk.

2 és 2 között
2 lépés alatt szívjuk be és 2 lépés alatt fújjuk ki a levegőt. Ez tökéletes hosszabb távok teljesítéséhez.

2 és 1 között
Gyorsabb tempóval haladva törekedjen arra, hogy az első két lépésnél beszívja, a harmadiknál pedig kifújja a levegőt. Ez a légzésszám gyorsabb futótempót tesz lehetővé.

1 és 1 között
Gyors futás vagy sprintelés során jellemző. Ezt az arányt hosszú távon nem ajánlott fenntartani, de rövideb távok vagy egy verseny vége felé igen hasznos lehet.

Légzőgyakorlatok a Garminnal

A légzőgyakorlatok célja általában az, hogy a légzés lelassítása, valamint a stressz és a pulzusszám csökkentése által tudatos és relaxált állapotba kerüljünk. Három különböző légzőgyakorlatból lehet választani.

A nyugalom légzőgyakorlat hatékonyan csökkentheti a stresszt, és felkészülhet a nyugodt alvásra. Ez a jógagyakorlatok során végzett légzőgyakorlatok csoportján alapul.

Ha stresszes időszak során nyugalomra és éberségre törekszik, akkor a következetesség légzőgyakorlat az ideális. Ez egy egyszerű gyakorlat, amelynek során ugyanolyan hosszan szívja be és fújja ki a levegőt.

Ha fontos találkozóra vagy nagy összpontosítást igénylő eseményre készül akkor a pihenés és összpontosítás légzőgyakorlat javasolt. Ennél az úgynevezett "dobozlégzésként" alkalmazott gyakorlatot hajthatja végre.

 

Forrás: Garmin Connect

A bejegyzés trackback címe:

https://szaladok.blog.hu/api/trackback/id/tr616432500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása