A futás a legnagyszerűbb hasonlat az életre, mert annyit veszel ki belőle, amennyit beletettél.

Kisvárda és környéke szaladók

Kisvárda és környéke szaladók

Csapatmunka a futásban

2021. április 20. - K. Sanyi

Számtalan ember gondolja, hogy a futás a világ egyik legunalmasabb sportja. Csak futol a végtelenbe, végig ugyanaz a mozgásforma. Ha pályán futsz akkor még unalmasabbnak tűnhet.

group-run.jpg

De ha találsz a futáshoz egy jó csapatot vagy társakat, akkor már mindjárt megváltozik erről a sportról alkotott kép.

A csoportos futás előnyei jól dokumentáltak. Csökkenti a monotonitást és növeli a futási élményt. Nagyon nagy hatása van a fejlődésre is egy jó csapatnak.

Kenyai, etióp és egyéb afrikai hosszútávfutók is nagyon sokszor pályán, csapatban végzik az edzéseiket. Ez lehet egy egyenletes tempóban vagy fartlekben történő edzés is.
A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy mindig egy ember "felvezeti" a csapatot a gyors körökön vagy szakaszon és mikor vége a  távnak (szakasznak) akkor hátra áll "pihenni". Ezután egy " frissebb" ember áll az élre a következő tempó futásnál. Ennek a legnagyobb előnye, hogy kellő motiváció van annak is aki elől megy és azoknak is akik követik. Olyasmi mint versenyen a nyulazás. Mindig megy előtted valaki akit "el kell kapnod" vagy mindig "liheg" mögötted valaki aki el akar kapni.

Az sem baj ha nem egyforma képességű mindenki. Ameddig tudja tartani az iramot addig megy a lassabb ember is a csoporttal. Pályán kívüli edzésnél pedig egy-egy gyors szakasz után vissza lehet menni a lassabb emberekhez és együtt folytatni a következő gyors szakaszt. Ez nagyon jó motiváció a gyengébbeknek és őket is fejlődésre sarkalja.
Ha van valaki aki vezeti az edzést és bevállalja hogy megy elől, akkor neked már csak saját magadra kell fókuszálni. Itt előtérbe kerülhet a légzés, tempó, erő és végül az idő. Nem kell figyelned szinte semmire, csak követni az elől haladót a megadott periódusokban.

Sok ember mondja, hogy futás közben nem lehet beszélgetni. Ha van egy jó csapat akkor nagyon gyorsan elmegy az a 20-25 kör a rekortánon vagy 10-15 km az aszfalton. Közüllünk senki nem fut zenére mert mindig van valami beszédtéma. Nincsenek unalmas edzések. Szinte az egész téli szezont pályán csináltuk végig. Nagyon változatos és eredményes edzések lettek. Szinte mindenki óriásit fejlődött. Sérülés is kevés volt.

A másik nagyon jó példa a korai futás. Aki egyedül fut annak sokkal nehezebb rávennie magát a korán kelésre mint aki csoportban. Nem kell akkora akaraterő a felkeléshez. Tudod, hogy várnak a többiek és menni "kell".

Nagyon sok előnye van még a csoportos edzésnek. Aki teheti csatlakozzon valamilyen csapathoz vagy csoporthoz. Akár a Szaladókhoz is!

A bejegyzés trackback címe:

https://szaladok.blog.hu/api/trackback/id/tr7816507748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása